Catalunya

Artículo redactado por Associació per a Joves Teb - Comunitari en Xarxanet

Setembre és un bon moment per fer canvis en els nostres hàbits. També en els de consum. Menjar aliments de temporada, canviar de companyia telefònica, comprar roba sostenible o intercanviar-la... són alguns petits grans canvis que pots fer.

Passar de la teoria a la pràctica sovint resulta complicat. O això pensem fins que posem fil a l’agulla. Ser conseqüents amb la nostra manera de pensar, també en les petites accions del dia a dia és vital per aconseguir canvis més grans i caminar cap a la justícia global.

Fecha y Hora: 
Vie, 13/10/2017 - 00:00 - Dom, 15/10/2017 - 00:00
Lugar de la actividad: 
Parc Nou - El Prat de Llobregat

Los días 13,14 y 15 de Octubre llega la 9ª edición del Festival Esperanzah!. Un festival diferente, que genera y difunde la cultura, mientras podemos conocer y reflexionar sobre nuevas formas de relacionarnos con nuestro mundo o realizar las cosas de un modo diferente que respete, siempre, a las personas, al medio ambiente y que promueva y provoque un mejor reparto de los recursos/excedentes del mundo.

Un festival que se apoya en la cultura para hablar de acción social, movilización cultural, agitación ambiental, economía social y solidaria, banca ética y todos aquellos temas que son necesarios conocer para llegar a un mundo mejor.

La cohesión vecinal, la identidad de un barrio, el compañerismo, la defensa de los derechos de los obreros y las ventajas sociales y económicas de la autogestión propiciaron el auge de las cooperativas en la Barcelona de finales del siglo XIX y principios del XX, especialmente en la Barceloneta, el PoblenouGràcia y Sants, las zonas con mayor población proletaria décadas después del estallido de la revolución industrial.

Tras la recuperación de la centenaria la Lleialtat Santenca, ahora el Ayuntamiento de Barcelona está a punto de culminar la adquisición de la cooperativa Segle XX, ubicada en un inmueble de la calle de Ginebra, en el barrio marinero, que lleva años abandonado.

La Xarxa d’Economia Solidària i La Ciutat Invisible SCCL han obert ja les inscripcions per a la segona edició del Postgrau d’Economia Social i Solidària – Estudis Europeus. El postgrau, que comença el mes de setembre de 2017 i s’allargarà fins al juliol de 2018, enllaça coneixements teòrics i pràctics sobre l’economia social i solidària catalana, amb una dimensió específicament europea i mediterrània. El postgrau està obert a 20 alumnes, que hauran de realitzar tres mòduls de 150 hores de formació presencial. El preu és de 350 €, i hi ha possibilitat d’obtenir una beca.

Un total de 150 organitzacions han fet enguany el Balanç Social, un 42% més que la campanya anterior. 94 han optat per la versió completa, i 56 han fet la versió bàsica.

En aquesta nova edició de la campanya, hem experimentat un fort creixement en la xifra d’organitzacions que han fet balanç: s’ha passat de 105 a 150, un increment del 42%. Del total, un 37% ha realitzat la modalitat bàsica, i un 63% la modalitat completa. El context d’expansió de l’Economia Social i Solidària juntament amb les seves eines i modalitats de Balanç Social està donant els seus fruits.

En el marco del Palau Robert de Barcelona, el pasado 10 de julio tuvo lugar la presentación pública de la asociación Economía Social Cataluña, entidad constituida el pasado mes de mayo por las cinco organizaciones referentes de las diferentes familias de la economía social catalana: la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat), la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya (La Confederació), la Federació de Mutualitats de Catalunya (FMC), y la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Ja tenim a punt la memòria d’activitats de la XES d’aquest 2016! La podeu trobar penjada a l’apartat de transparència del web i també podeu consultar-la aquí.

A la memòria hi trobareu tota la informació sobre qui som, què fem i com ens organitzem en comissions de treball. S’hi desglossen tots els projectes i iniciatives que vam endegar l’any passat, com la Xescotada, l’assemblea del 21 de desembre, la I Escola d’Estiu de l’Economia Solidària, que va debatre i reflexionar sobre cap a on ha d’avançar el sector, la 8a campanya de Balanç Social #Ensenyaelcor, la presentació del 2n informe sobre l’estat del mercat social català o la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), que va aplegar 120 entitats i empreses, 190 expositores i més de 21.000 persones visitants. També el fet que el 2016 ha nascut una nova comissió a la XES, la comissió de Facilitació i cures.

Àlvaro Porro, que ha estat col·laborador estret en el comissionat des d'una direcció executiva de Barcelona Activa, pren el relleu

Relleu al capdavant del Comissionat d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona. Jordi Via ha dimitit per raons personals i el seu lloc l’ocuparà Àlvaro Porro, que ha format part de l’equip del comissionat en aquests dos anys. Porro era el director executiu de desenvolupament socioeconòmic de proximitat de Barcelona Activa.

Més d’un centenar de persones van debatre durant tres dies sobre els reptes de futur i les claus per convertir l’Economia Solidària en una eina de transformació social. Ho van fer al Prat de Llobregat, en el marc de la segona edició de l’Escola d’Estiu de l’Economia Solidària, promoguda per la Xarxa d’Economia Solidària i la Fundació Esperanzah.

Xavi Teis es responsable de comunicación en la Cooperativa de Servicios Financieros Éticos y Solidarios, denominada Coop57. En la entrevista Xavi explica con todo detalle el funcionamiento de esta cooperativa, sirviendo como argumento de que sí existe otra forma de gestionar los fondos que tenemos en los bancos.

Vídeo: 
Categorías
Tema: 
Coop57
Categoría temática: 
Banca ética - Finanzas éticas
Territorio: 
Catalunya

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) és una organització formada per més de 300 sòcies. Defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació. Ver en xes.cat

Vídeo: 
See video
Categorías
Categoría temática: 
Economía Solidaria
Territorio: 
Catalunya
Fecha y Hora: 
Vie, 20/10/2017 - 00:00 - Dom, 22/10/2017 - 00:00
Lugar de la actividad: 
Fabra i Coats, Barcelona

La màquinaria de la VI Fira d’Economia Solidària de Catalunya ja està en marxa! Enguany, la fira tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 d’octubre a la Fabra i Coats i portarà per lema “Ni teu, ni meu. Nostre! Fem comunitat”. La comissió organitzadora ha obert el període de preinscripcions per a organitzacions i entitats de l’ESS que vulguin compartir el seu projecte a la nau d’expositores. Podeu consultar les condicions de participació i fer el registre a través d’aquest enllaç.

Fecha y Hora: 
Jue, 29/06/2017 - 18:30 - Sab, 01/07/2017 - 13:00
Lugar de la actividad: 
El Prat de LLobregat

La relació entre l’economia solidària i les migracions, l’acció comunitària, els procomuns digitals, les polítiques públiques o les dinàmiques d’intercooperació.

Aquest mes estem d’estrena! Des de la setmana passada, la XES té una nova web que ha de respondre als reptes de futur que se’ns plantegen.

Un nou espai més navegable, amb una major presència d’imatges i elements gràfics i responsive, és a dir, adaptable a la visualització en tot tipus de dispositius, com mòbils o tauletes. Al nou web hi podreu trobar tota l’actualitat al voltant de l’economia solidària, la feina que fan les diferents comissions o el directori de totes sòcies, entre moltes altres coses.

L’Ajuntament de Barcelona ha obert una nova línia de subvencions per dur a terme activitats i projectes de promoció i reforç de l’economia social i solidària a la ciutat de Barcelona. El termini per presentar les sol·licituds de subvenció ja és obert des del passat 29 de maig i s’allargarà fins al 27 de juny de 2017.

Segons descriu la convocatòria, les activitats o els projectes que se subvencionaran hauran de fomentar activitats d’interès públic o social que tinguin per finalitat contribuir a l’assoliment dels objectius del Pla d’impuls de l’economia social i solidària 2016-2019,

Cal cases fue uno de los primeros  proyectos de Cohousing financiados por Fiare Banca Etica. Es un proyecto de vida de un grupo de familias que decidieron marchar de la ciudad a un pequeño pueblo de la comarca del Bages en Cataluña. Buscaban crear una comunidad alrededor de una cooperativa de viviendas en cesión de uso.

¿Cuándo comienza vuestro proyecto y cómo nació?

El proyecto de Cal Cases empieza en el verano del 2007. La idea y su gestación empieza 4 años antes en el Ateneu Rosa de Foc, del barrio de Gracia, un espacio para la acción y el pensamiento críticos con el sistema capitalista, que alberga una cooperativa de consumo, una red de intercambio y grupos de acción política y de género entre otros.

31 ajuntaments de Catalunya creen la primera associació municipal per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, amb l’objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques

L’objectiu d’aquesta aliança municipal és impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials i territorials i a promoure una economia al servei de les persones i de la jus­tícia social

La Comissió Executiva de la nova associació està formada pels municipis de Barcelona, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, Badalona, Girona, Mataró, Mieres, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet

Barcelona ha acollit l’acte formal de constitució de l’Associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), amb l’adhesió formal de 31 ajuntaments que representen el 44% de la població de Catalunya.

Por Laura Safont para Público

Proliferan las iniciativas institucionales y ciudadanas que implementan sistemas monetarios complementarios al euro para escapar de la crisis del capital y fomentar el comercio de proximidad

La ciudad de Barcelona se convierte hasta el domingo en el núcleo de convergencia de todos los proyectos de monedas sociales que existen a escala mundial. En un momento en que estos intercambios monetarios desafían la liquidez oficial en muchos países de Europa y Sudamérica, la capital catalana celebra la IV Conferencia Internacional de Monedas Sociales y Complementarias,

Després de molts mesos de treball intens, des de la XES hem arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per a què el programa informàtic de Balanç Social sigui la base del seguiment de la implementació de les clàusules socials i ambientals de contractació del consistori. D’aquesta manera, el coneixement col·lectiu generat amb els anys des de l’economia social i solidària pot incidir de manera directa en fer efectiva la inclusió de criteris socials, ambientals i democràtics en els contractes públics.

Emisión de títulos participativos de la cooperativa de viviendas La Borda

[Emisión] 865 títulos participativos de 1.000 euros,
a un plazo de 3 años y una remuneración anual del 1,75%.
[Período de subscripción] Desde el 20 de abril hasta el 31 de mayo de 2017.
[Coordinación y gestión] Coop57 SCCLCL

La Borda es una cooperativa de viviendas en régimen de cesión de uso que promueve la construcción de un edificio de 28 viviendas en el recinto de Can Batlló del barrio de Sants (Barcelona).

Pie de página

Promueve

Tema & Diseño por Investic con Drupal
Distribuir contenido