Catalunya

En el marco del Palau Robert de Barcelona, el pasado 10 de julio tuvo lugar la presentación pública de la asociación Economía Social Cataluña, entidad constituida el pasado mes de mayo por las cinco organizaciones referentes de las diferentes familias de la economía social catalana: la Confederació de Cooperatives de Catalunya (CoopCat), la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, la Confederació Empresarial del Tercer Sector Social de Catalunya (La Confederació), la Federació de Mutualitats de Catalunya (FMC), y la Xarxa d’Economia Solidària (XES).

Ja tenim a punt la memòria d’activitats de la XES d’aquest 2016! La podeu trobar penjada a l’apartat de transparència del web i també podeu consultar-la aquí.

A la memòria hi trobareu tota la informació sobre qui som, què fem i com ens organitzem en comissions de treball. S’hi desglossen tots els projectes i iniciatives que vam endegar l’any passat, com la Xescotada, l’assemblea del 21 de desembre, la I Escola d’Estiu de l’Economia Solidària, que va debatre i reflexionar sobre cap a on ha d’avançar el sector, la 8a campanya de Balanç Social #Ensenyaelcor, la presentació del 2n informe sobre l’estat del mercat social català o la Fira d’Economia Solidària de Catalunya (FESC), que va aplegar 120 entitats i empreses, 190 expositores i més de 21.000 persones visitants. També el fet que el 2016 ha nascut una nova comissió a la XES, la comissió de Facilitació i cures.

Àlvaro Porro, que ha estat col·laborador estret en el comissionat des d'una direcció executiva de Barcelona Activa, pren el relleu

Relleu al capdavant del Comissionat d’Economia Social i Solidària de l’Ajuntament de Barcelona. Jordi Via ha dimitit per raons personals i el seu lloc l’ocuparà Àlvaro Porro, que ha format part de l’equip del comissionat en aquests dos anys. Porro era el director executiu de desenvolupament socioeconòmic de proximitat de Barcelona Activa.

Xavi Teis es responsable de comunicación en la Cooperativa de Servicios Financieros Éticos y Solidarios, denominada Coop57. En la entrevista Xavi explica con todo detalle el funcionamiento de esta cooperativa, sirviendo como argumento de que sí existe otra forma de gestionar los fondos que tenemos en los bancos.

Vídeo: 
Categorías
Tema: 
Coop57
Categoría temática: 
Banca ética - Finanzas éticas
Territorio: 
Catalunya

La Xarxa d’Economia Solidària (XES) és una organització formada per més de 300 sòcies. Defensa un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació. Ver en xes.cat

Vídeo: 
See video
Categorías
Categoría temática: 
Economía Solidaria
Territorio: 
Catalunya
Fecha y Hora: 
Vie, 20/10/2017 - 00:00 - Dom, 22/10/2017 - 00:00
Lugar de la actividad: 
Fabra i Coats, Barcelona

La màquinaria de la VI Fira d’Economia Solidària de Catalunya ja està en marxa! Enguany, la fira tindrà lloc els dies 20, 21 i 22 d’octubre a la Fabra i Coats i portarà per lema “Ni teu, ni meu. Nostre! Fem comunitat”. La comissió organitzadora ha obert el període de preinscripcions per a organitzacions i entitats de l’ESS que vulguin compartir el seu projecte a la nau d’expositores. Podeu consultar les condicions de participació i fer el registre a través d’aquest enllaç.

Fecha y Hora: 
Jue, 29/06/2017 - 18:30 - Sab, 01/07/2017 - 13:00
Lugar de la actividad: 
El Prat de LLobregat

La relació entre l’economia solidària i les migracions, l’acció comunitària, els procomuns digitals, les polítiques públiques o les dinàmiques d’intercooperació.

Aquest mes estem d’estrena! Des de la setmana passada, la XES té una nova web que ha de respondre als reptes de futur que se’ns plantegen.

Un nou espai més navegable, amb una major presència d’imatges i elements gràfics i responsive, és a dir, adaptable a la visualització en tot tipus de dispositius, com mòbils o tauletes. Al nou web hi podreu trobar tota l’actualitat al voltant de l’economia solidària, la feina que fan les diferents comissions o el directori de totes sòcies, entre moltes altres coses.

L’Ajuntament de Barcelona ha obert una nova línia de subvencions per dur a terme activitats i projectes de promoció i reforç de l’economia social i solidària a la ciutat de Barcelona. El termini per presentar les sol·licituds de subvenció ja és obert des del passat 29 de maig i s’allargarà fins al 27 de juny de 2017.

Segons descriu la convocatòria, les activitats o els projectes que se subvencionaran hauran de fomentar activitats d’interès públic o social que tinguin per finalitat contribuir a l’assoliment dels objectius del Pla d’impuls de l’economia social i solidària 2016-2019,

Cal cases fue uno de los primeros  proyectos de Cohousing financiados por Fiare Banca Etica. Es un proyecto de vida de un grupo de familias que decidieron marchar de la ciudad a un pequeño pueblo de la comarca del Bages en Cataluña. Buscaban crear una comunidad alrededor de una cooperativa de viviendas en cesión de uso.

¿Cuándo comienza vuestro proyecto y cómo nació?

El proyecto de Cal Cases empieza en el verano del 2007. La idea y su gestación empieza 4 años antes en el Ateneu Rosa de Foc, del barrio de Gracia, un espacio para la acción y el pensamiento críticos con el sistema capitalista, que alberga una cooperativa de consumo, una red de intercambio y grupos de acción política y de género entre otros.

31 ajuntaments de Catalunya creen la primera associació municipal per fomentar noves formes de produir i consumir democràtiques, solidàries i sostenibles, amb l’objectiu de fer una transició cap a un model econòmic més resistent als efectes de les grans crisis econòmiques

L’objectiu d’aquesta aliança municipal és impulsar un model socioeconòmic alternatiu transformador que contribueixi a la reducció de les desigualtats socials i territorials i a promoure una economia al servei de les persones i de la jus­tícia social

La Comissió Executiva de la nova associació està formada pels municipis de Barcelona, Santa Margarida i els Monjos, Manlleu, Badalona, Girona, Mataró, Mieres, Sabadell i Santa Coloma de Gramenet

Barcelona ha acollit l’acte formal de constitució de l’Associació Xarxa de Municipis per l’Economia Social i Solidària (XMESS), amb l’adhesió formal de 31 ajuntaments que representen el 44% de la població de Catalunya.

Por Laura Safont para Público

Proliferan las iniciativas institucionales y ciudadanas que implementan sistemas monetarios complementarios al euro para escapar de la crisis del capital y fomentar el comercio de proximidad

La ciudad de Barcelona se convierte hasta el domingo en el núcleo de convergencia de todos los proyectos de monedas sociales que existen a escala mundial. En un momento en que estos intercambios monetarios desafían la liquidez oficial en muchos países de Europa y Sudamérica, la capital catalana celebra la IV Conferencia Internacional de Monedas Sociales y Complementarias,

Després de molts mesos de treball intens, des de la XES hem arribat a un acord amb l’Ajuntament de Barcelona per a què el programa informàtic de Balanç Social sigui la base del seguiment de la implementació de les clàusules socials i ambientals de contractació del consistori. D’aquesta manera, el coneixement col·lectiu generat amb els anys des de l’economia social i solidària pot incidir de manera directa en fer efectiva la inclusió de criteris socials, ambientals i democràtics en els contractes públics.

Emisión de títulos participativos de la cooperativa de viviendas La Borda

[Emisión] 865 títulos participativos de 1.000 euros,
a un plazo de 3 años y una remuneración anual del 1,75%.
[Período de subscripción] Desde el 20 de abril hasta el 31 de mayo de 2017.
[Coordinación y gestión] Coop57 SCCLCL

La Borda es una cooperativa de viviendas en régimen de cesión de uso que promueve la construcción de un edificio de 28 viviendas en el recinto de Can Batlló del barrio de Sants (Barcelona).

Comença la campanya de Balanç Social 2016; teniu des del 4 d’abril fins al 30 de juny per sumar-vos a la construcció del mercat social. Enguany, us facilitem la Guita Tècnica per a l’Elaboració del Balanç Social, incloem un nou qüestionari de qualitat associativa, canviem els criteris per a l’obtenció del segell i us proporcionem un resum gràfic per fer visible els vostres resultats. Aquesta primavera, les organitzacions de l’economia solidària tornem a ensenyar el cor. Suma-t’hi tu també!

Comença la campanya de Balanç Social 2016; teniu des del 4 d’abril fins al 30 de juny per sumar-vos a la construcció del mercat social. Enguany, us facilitem la Guita Tècnica per a l’Elaboració del Balanç Social, incloem un nou qüestionari de qualitat associativa, canviem els criteris per a l’obtenció del segell i us proporcionem un resum gràfic per fer visible els vostres resultats. Aquesta primavera, les organitzacions de l’economia solidària tornem a ensenyar el cor. Suma-t’hi tu també!

Fecha y Hora: 
Sab, 13/05/2017 (Todo el día)
Lugar de la actividad: 
Barcelona

Un any més, llancem una nova campanya temàtica amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Comerç Just: aquest 2017, sota el lema “La revolució de les butxaques”.

En el marc de la campanya Som Comerç Just i Banca Ètica, continua la nostra lluita per combatre les desigualtats que genera el capitalisme i promoure un sistema econòmic i social just. Per això, et proposem revolucionar les nostres butxaques i revertir les injustícies socials i medioambientals que generen les multinacionals d’una manera senzilla, amb el nostre acte quotidià de consum, a través de les alternatives de l’economia solidària.

Por Toni Lodeiro de la Revista Opcions

El Ayuntamiento de Barcelona ha presentado la primera política pública del Estado español para incentivar el consumo responsable. Opcions Consultoría nos hemos encargado de la elaboración de la propuesta técnica en la que se basa la estrategia. Durante 2017 el Ayuntamiento de Madrid presentará también un Plan de impulso del consumo sostenible.  

Por El Salmón Contracorriente

El viaje infinito de nuestros alimentos

En España se calcula que los productos «kilométricos», aquellos que recorren largas distancias, pueden superar los 3.000 kilómetros. Conocer de dónde vienen los alimentos que ingerimos no debería ser una tarea ardua. Los diferentes procesos y personas que interactúan con los distintos alimentos, hasta que llegan a nuestros mercados y casas, les otorgan diferentes vestidos que —en ocasiones— son invisibles a los ojos de la persona consumidora. La distancia que estos alimentos han de recorrer hasta llegar a nuestras mesas es solo un indicador más que incide en el dibujo de su ‘vestido final’, aparentemente uniforme para todos ellos.

El 17 de febrer vam col·locar la primera fusta, al solar de Can Batlló, on es construirà l’edifici que ubicarà 28 pisos pels socis habitants, com ha destacat l’Helena Febrés, sòcia habitant i portaveu de La Borda. El solar ha estat cedit per 75 anys a la cooperativa i la propietat és col·lectiva, no individual. A més, tindrà la màxima qualificació verda o ecològica i, per això ja ha guanyat el premi europeu Producció Social de l’hàbitat 2016, que entrega l’organització Urbamonde.

Pie de página

Promueve

Tema & Diseño por Investic con Drupal
Distribuir contenido