NUESTRA ACTIVIDAD
Sector: 
finanzas alternativas y solidarias
Productos / Servicios: 

Acció Solidària Contra l’Atur (ASCA) és una organització no governamental i sense ànim de lucre fundada el 4 de març de 1981 a Barcelona. L’objectiu d’ASCA és mobilitzar a la ciutadania i lluitar per canviar la situació d’injustícia amb solidaritat i no amb beneficència: crear nous llocs de treball.

Està formada bàsicament per voluntaris i gestiona un fons econòmic privat amb el qual concedeix préstecs sense interès a persones o col·lectius que presentin un projecte de negoci que sigui viable i que creu ocupació. Actualment ASCA està formada per un Patronatun Consell directiu, un Consell executiu, 38 professionals col·laboradors, voluntaris i 3 treballadors assalariats.

Fent una mica d’història, la Fundació va ser impulsada a principis dels anys 80 per un grup de persones que volien actuar enfront de la severa crisi que afectava bona part de la gent treballadora amb més del 40% d’atur. Els primers anys la Fundació va ser liderada per Josep M. Piñol i Font que va ser un dels fundadors, junt García Nieto, Mercedes Closa, J. M. Sagristà i associacions de caràcter social. Després de la mort del seu fundador, en 1997 es va crear el Premi Josep M. Piñol. El seu objectiu és reconèixer la innovació i la trajectòria institucional d’una entitat a favor de lainserció laboral i es concedeix cada any.

Acció Solidària Contra l’Atur és l’única entitat civil i laica d’àmbit català que concedeix microcrèdits sense interès per a projectes que creen ocupació. Els únics requisits són que aquesta sigui estable i viable. Els projectes presentats provenen dels mateixos aturats, dels serveis de promoció econòmica dels ajuntaments, els consells comarcals o d’altres organismes públics. L’import dels préstecs, així com els terminis de devolució es fixen en funció de cada projecte. Totes les sol·licituds són estudiades per un equip format per voluntaris, provinents de diferents àmbits professionals, amb formació, coneixements i experiència.

La Fundació forma part de diferents organismes: de la Coordinadora Catalana de Fundacions, de les Entitats Catalanes d’Acció Social (ECAS), de la Xarxa d’Economia Solidària (XES), del Finançament Ètic i Solidària (FETS), la Federació Catalana de Voluntariat Social, de FIARE (Banca ètica i ciutadana), de la junta de govern de l’Acord Ciutadà per una Barcelona inclusiva de l’Ajuntament de Barcelona i de la Comissió d’Acció i Cooperació dels Enginyers Industrials de Catalunya.

Ámbito: 
Comunidad Autónoma
Dirección y contacto
Correo electrónico: 
accio@pangea.org
Dirección: 
Riera Sant Miquel, 1 bis 3r 2ª
Localidad y Código Postal: 
Barcelona 08006
Provincia: 
Barcelona
Teléfono 1: 
93 217 02 88
Buenas prácticas