Lugar de la noticia: 
Palma

Les entitats del Grup de Comerç Just de les Illes Balears organitzen distints actes i el sorteig de 45 paneres de productes de comerç just per fomentar el consum responsable i el comerç just.

Les nostres compres nadalenques, i les de tot l'any, repercuteixen directament sobre la vida de milions de persones. Molts dels productes que consumim habitualment han estat produïts lluny d'aquí, a països d'Àsia, Àfrica i Amèrica llatina, on els treballadors reben sous molt baixos i no tenen drets laborals. Els països del Nord marquen les regles del joc (màxim benefici, a qualsevol preu) a costa d'empobrir cada vegada més els productors del Sud i de malmetre el medi ambient.

La xarxa de Comerç Just és un instrument per canviar aquesta situació d'injustícia i desigualtat Nord-Sud. Estableix canals de comercialització de productes d'alimentació, tèxtils i d'artesania, elaborats per grups organitzats de les comunitats dels països del Sud, i els garanteix un preu just pels seus productes, relacions comercials a llarg termini i accés al mercat internacional. Per altra banda, les organitzacions de productors han de complir una sèrie de criteris, com el de garantir sous i condicions de feina dignes, que no hi hagi explotació infantil, igualtat entre homes i dones, funcionament democràtic, respecte al medi ambient i inversió de part dels beneficis en desenvolupament comunitari.

Amb el comerç just, cada petit gest es multiplica.

De dia 1 a dia 17 de desembre, cada 10 euros de compra a les botigues de comerç just es poden convertir en 100 €. A qualsevol de les botigues de comerç just de Deixalles (a Palma), Oxfam Intermon (Palma), Fundación Vicente Ferrer (Palma i Ciutadella), Finestra al Sud (Inca), Cáritas (Palma, Ses Salines i Santanyí), Shikamoo (Llucmajor), S'Altra Senalla (Palma i Manacor) o S'Altra Senalla Menorca (Maó i Alaior), per cada 10 euros de compra, es rebrà una butlleta per participar en el sorteig d'una de les 45 cistelles de productes de comerç just, valorades en 100 euros cada una. Els comerç just té aquest poder: cada petit gest, es multiplica. Una compra de productes de comerç just repercuteix positivament damunt els productors i cultivadors dels països del Sud, a més de fer gaudir al comprador i als seus amb la seva qualitat i bon gust.

Aquest sorteig vol incidir sobre la importància i repercussions de les nostres compres en aquesta època de consum que s'acosta, a més de premiar els actes de consum responsables, com són les compres de comerç just.

Activitats lúdiques per donar a conèixer el comerç just.

Dins la campanya nadalenca #TotsSomComerçJust, les entitats han organitzat diversos actes festius al voltant de les botigues de comerç just per fer una crida a nous consumidors conscients. Aquestes activitats volen recordar què és el comerç just i l'alternativa que representa al sistema de comerç tradicional, que beneficia els productors (garanteix els seus drets i una qualitat de vida digna) els consumidors (ens ofereix productes de qualitat) i el medi ambient, que és de tots.

L'agenda d'activitats és aquesta:

-Dimecres 7 de desembre:

- Inca. A les 17,30 h, animació infantil amb el grup Mel i Sucre, i xocolatada de comerç just. A la Plaça d'Orient, organitzat per Finestra al Sud.

-Divendres 9 de desembre:

- Palma. A les 18 h, taller de manualitats familiar, animació musical i xocolata i altres delícies. A la botiga S'Altra Senalla (Carrer Arxiduc Lluís Salvador, 24)

- Llucmajor. A les 18 h, Contacontes i berenar de coques elaborades amb productes de comerç just, organitzat per Shikamoo

-Dissabte 10 de desembre:

- Manacor. De 10,30 a 13 h, contacontes "Afrika Yetu" amb Víctor Uwagba, degustació de xocolata calenta i presentació de lots i regals nadalencs. Al C. Bosch, 12 (botiga del Casal de la Pau-S'Altra Senalla)

- Palma. A les 12 h, al C. Arxiduc Lluís Salvador, 24, contacontes infantil i xocolatada. Organitzat per S'Altra Senalla.

- Llucmajor. D'11 a 13h a la Plaça d'Espanya, Taller d'ornamentació nadalenca, xocolatada i  concert de Hattori Hanzo

- Dimecres 14 de desembre:

- Palma. A les 18 h, tast de vins de comerç just, a la botiga d'Oxfam Intermón, al C. Argenteria, 28

- Dissabte 17 de desembre:

- Manacor. A les 11 h, microteatre a càrrec de Neo Rural. A la botiga de Deixalles (C. Francesc Gomila, 4)

- Palma.

- A les 11 h, a la Fundación Vicente Ferrer (C. Anníbal 9A, baixos), xocolatada i actuació del grup Axis Mundi

- De les 11 a les 13,30 h, mercadet nadalenc al carrer Argenteria, organitzat per Oxfam Intermón.

- A les 11 h, concert de s'Arrual Jazz Mort i xocolatada, la botiga de Cáritas, al C. Sant Felip Neri

- Maó. De les 10 a les 13,30 h, tallers de comerç just per a infants i degustació de productes de Comerç Just. A la botiga S'Altra Senalla, de Càritas Menorca.

- Dilluns 19 de desembre:

A Palma, a les 19 h, ruta de Betlems. Sortida des de la botiga d'Oxfam Intermon (C. Argenteria)