Lugar de la noticia: 
Palma de Mallorca

Por Carmen Buades para Ara Balears

REAS presenta la memòria del 2016 i celebra l'aprovació de mesures com les clàusules socials a la contractació pública

"S'han fet avanços significatius i concrets i la nostra tasca de formigueta ha contribuït a fer que sigui possible". Jordi López és portaveu i secretari tècnic de REAS Balears (la xarxa d'economia alternativa i solidària) i, durant la presentació aquest dilluns de la memòria del 2016 de l'entitat, ha celebrat que en els darrers anys s'hagi produït una "consolidació de projectes" basats en els principis de l'economia solidària.

Des de REAS, una xarxa que a les Illes té 11 entitats associades, han reivindicat el valor de la introducció de clàusules socials en la contractació pública, una mesura "històricament reclamada" per les entitats, i la recuperació de les subvencions a empreses d'inserció. López ha explicat que, precisament, impulsar les empreses d'inserció és un dels seus objectius, així com promoure les clàusules socials i treballar en xarxa amb la resta d'organitzacions del tercer sector.

La reactivació del Consell de l'Economia Social també és una bona notícia per a REAS, que té entre els seus objectius estratègics participar en l'elaboració d'un pla director d'economia social i "treballar per recuperar les polítiques públiques" que vagin en aquest sentit.

López també ha destacat que s'hagi consolidat la Fira del Mercat Social, tant pel que fa al nombre de participants com de públic assistent, i ha avançat que, amb vista a la tercera edició, que se celebrarà el mes d'octubre, han canviat la ubicació de les parades: enguany passaran a situar-se als jardins de la Misericòrdia i no al pati com fins ara.

Banca ètica

El 2016 va ser també l'any de la consolidació de l'operativa bancària de Fiare, una cooperativa de crèdit hispanoitaliana que té uns 40.000 socis, 100 dels quals són a les Balears. López ha explicat que aquesta entitat només concedeix crèdits "a projectes que tinguin un impacte social positiu" i, tot i que a les Illes no disposen d'una oficina i tots els socis cooperativistes han d'operar a través de banca electrònica, "Fiare té una xarxa d'activistes que treballen per transmetre els valors de la banca ètica".