Lugar de la noticia: 
Barcelona

Comença la campanya de Balanç Social 2016; teniu des del 4 d’abril fins al 30 de juny per sumar-vos a la construcció del mercat social. Enguany, us facilitem la Guita Tècnica per a l’Elaboració del Balanç Social, incloem un nou qüestionari de qualitat associativa, canviem els criteris per a l’obtenció del segell i us proporcionem un resum gràfic per fer visible els vostres resultats. Aquesta primavera, les organitzacions de l’economia solidària tornem a ensenyar el cor. Suma-t’hi tu també!

El Balanç Social és una eina de rendició de comptes i mesura d’impacte social, ambiental i de bon govern. Les organitzacions que el fan, poden fer servir els resultats per millorar internament i permet tenir dades agregades dels estàndards ètics de l’Economia Social i Solidària (ESS) i el mercat social. Ens podeu contactar a info@bsxes.org i des de la comissió de Balanç Social us acompanyarem en aquest procés quan ho necessiteu. Estem enllestint el calendari de xerrades i tallers programats per a donar a conèixer i treballar de primera mà el balanç. Per assabentar-vos, podeu registrar-vos al nostre butlletí o estar atents a les notícies de mercatsocial.xes.cat.

La campanya de Balanç Social 2016 comença acompanyada de moltes novetats, mantenint les millores de l’any anterior.

Guia Tècnica per a l’Elaboració del Balanç Social

Iniciem la campanya facilitant la Guia Tècnica per a l’Elaboració del Balanç Social. Durant tot el 2016 la comissió de Balanç Social de la XES ha estat treballant amb l’Associació Catalana de Comptabilitat i Direcció (ACCID), la Universitat Pompeu Fabra i la Fundació Roca i Galès en l’elaboració d’aquesta eina. La guia és un document de referència per a empreses i entitats que vulguin endinsar-se en l’auto-avaluació d’acord amb els criteris de l’economia social i solidària i facilita les indicacions necessàries per a la utilització de l’eina de balanç. Celebrant aquesta novetat, si esteu interessades a rebre una còpia en paper, ens podeu escriure a info@bxes.org, facilitar-nos la vostra adreça i us farem arribar una còpia.

Nou qüestionari de qualitat associativa

En aquesta campanya estrenem un nou qüestionari de qualitat associativa que permetrà que les entitas no lucratives –sobre les que no aplica el qüestionari de qualitat professional–, disposin d’una eina perquè la seva base social avaluï l’entitat. Aquest qüestionari se suma als que ja estaven disponibles en les campanyes anteriors; el qüestionari per a treballadors/es i el qüestionari per al voluntariat.

Canvi de criteris per a l’obtenció de segell

D’altra banda aquest any hi ha un canvi de criteris per a l’obtenció del segell. Únicament seran obligatoris els qüestionaris de qualitat laboral –i no els de qualitat professional–, però incloem una mesura de transparència; fer públic el Balanç Social.

Recordem que el segell del balanç social de la XES és un distintiu de confiança que identifica i diferencia les organitzacions compromeses amb els principis de l’Economia Social i Solidària. Fer el Balanç Social no implica obtenir el segell automàticament, sinó que cal omplir els compromisos de millora de cara a l’any següent i, a partir d’aquest any, fer públic el balanç.

Resum gràfic per fer visible els resultats de les organitzacions

 

Una altra millora d’enguany, és que totes les organitzacions que realitzin el Balanç Social tindran un resum gràfic que ajudarà a fer visible els seus resultats d’una manera més comprensible, rapida i visual facilitant la transferència de les bones pràctiques de cada organització. Aquí podeu consultar una mostra de com serà aquesta sortida gràfica.

El període per a fer el Balanç Social enguany, comprèn els mesos d’abril, maig i juny. Si sou una organització interessada, tingueu present que el 30 de juny és la data límit per a fer-lo.

Si ets una empresa responsable i vols fer-ho visible, fes Balanç Social!